9 shkurt 1849/ Republika e Re Romake

Republika e Re Romake ishte një shtet që u shpall më 9 shkurt 1849, kur qeveria e shteteve papnore u zëvendësua përkohësisht nga një qeveri republikane, pas largimit të Papa Piut në Gaeta. Republika u udhëhoq nga Carlo Armellini, Giuseppe Mazzini dhe Aurelio Saffi. Së bashku ata formuan një Triumvirat, një pasqyrim i një forme qeverisjeje të përdorur në Republikën Romake. Një prej risive të mëdha që Republika shpresonte të arrinte ndodhej në Kushtetutën e saj: të gjitha fetë mund të praktikoheshin lirisht dhe Papa e kishte të garantuar të drejtën për të qeverisur Kishën Katolike. Këto liri të besimit ishin shumë të ndryshme nga situata nën qeveritë paraardhëse, të cilat u lejonin qytetarëve praktikimin e vetëm Katolicizmit dhe Judaizmit. Kushtetuta e Republikës së Re Romake ishte e para në botë që nxori jashtë ligjit dënimin me vdekje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s