Daily Archives: February 10, 2012

9 shkurt 1849/ Republika e Re Romake

Republika e Re Romake ishte një shtet që u shpall më 9 shkurt 1849, kur qeveria e shteteve papnore u zëvendësua përkohësisht nga një qeveri republikane, pas largimit të Papa Piut në Gaeta. Republika u udhëhoq nga Carlo Armellini, Giuseppe Mazzini dhe Aurelio Saffi. Së bashku ata formuan një Triumvirat, një pasqyrim i një forme qeverisjeje të përdorur në Republikën Romake. Një prej risive të mëdha që Republika shpresonte të arrinte ndodhej në Kushtetutën e saj: të gjitha fetë mund të praktikoheshin lirish Continue reading